Om oss Välkommen! Kontakt
Länkar
Äppelträden i maj Husbykapellet

Hur kom det sig...?

En tämligen bekväm tillvaro såg vi fram emot med stora duktiga barn, delvis utflugna, ett lagom stort hus som genomgått det nödvändigaste i renoveringsväg, relativt billigt i drift dessutom. Arbete hade vi också båda två - mycket arbete! Så skulle vi kunnat "tuffa på" i många år och få både tid och pengar över till mycket skoj. Och så var nog planen, om än outtalad... Och vad hände då? Jo vi gavs en fantastisk möjlighet (som vi väljer att se det medan andra ser det som galenskap) och vi kunde bara inte stå emot. För att göra den långa historien ganska kort så blev vi i höstas (2009) ägare till detta vackra gamla kapell vid Dalälvens strand mitt i den idylliska byn Dala-Husby i södra Dalarna. I den byn är Anette uppvuxen och i just det kapellet har hon tillbringat en del tid under uppväxten; söndagsskola, ungdomsverksamhet, scouter m.m.

Så här står vi nu med en stor fastighet med underbar "potential" och ett renoveringsbehov som skulle få många att baxna. Byggnadens kyrkdel uppfördes av Dala-Husby Baptistförsamling 1902 och kompletterades några år senare med en bostadsdel som inrymmer två lägenheter; 1 r.o.k. i bottenvåningen (urspr. vaktmästarbostad) och 2 r.o.k. en trappa upp (urspr. pastorsbostad), dessutom finns en vindsvåning med 1 varmbonat rum samt 2 hittills helt oanvända, kalla rum. Kyrkdelen utgörs av en stor kyrksal, ca 200 kvm och 7 meters takhöjd, samt en mindre samlingssal. Tomten består av ca 2500 kvm trädgårdstomt med ett fantastiskt läge vid älven. Till fastigheten hör också ett gårdshus med garage och förråd samt ett mycket intressant utedass byggt som ett litet lusthus.

En totalrenovering gjordes nån gång i slutet av 50-talet, då alla kakelugnarna, utom en, revs ut och stora mängder "modern och praktisk" masonit spikades över alla pärlspontspaneler, spegeldörrar, trägolv, paneltak och trappräcken som vi idag tycker är så vackert. Ni kan tro att vi brinner av nyfikenhet och är både förväntansfulla och skraja för vad vi ska hitta när vi letar oss in under masoniter och plastmattor. Vi har börjat riva så smått för att bl.a. göra ett riktigt badrum, vilket vi tyckte var viktigast innan vi säljer villan och flyttar in i vårt nya projekt... Det vi hittills hittat är tyvärr inte så trevligt; originalmaterialen är väldigt förstörda och svåra att bevara, men det är ändå spännande att se de olika tapetlagren, färgkulörererna och annat som kommer i dagen.

Vi har alltså för avsikt att flytta till kapellet så snart som möjligt. Dvs när den första och nödvändigaste renoveringen av bostaden är klar. Villan i Garpenberg är såld, så senast i juli går flyttlasset. Vår intention är att så ofta vi mäktar med fylla kapellet med liv och olika verksamhet. Dels för att vi tycker att det är väldigt roligt att arrangera och vara "värdar" för evenemang och dels för att inkomster behövs till drift och underhåll av en sån här krävande fastighet. Varje krona i intäkt gör att vi kan ta ytterligare ett litet steg i restaureringen av kyrkan.


En bekväm och "billig" villa i Garpenberg...
Här kan du se mer - Men nu är den SÅLD!


...lämnas för ett kapell med "potential",
dvs ett omfattande renoveringsbehov......och ett väldigt pittoreskt utedass,
icke att förglömma...


...samt en stor samlingssal som
behöver vård och omsorg och
ska fyllas med liv och verksamhet!

©Anette Andersson 2010 - senast uppdaterad 2010-05-13